1152 Budapest, Szentmihályi út 167-169. Telefon: +36 1 414 0741

2016. november 09., szerda 11:01

Megszerezni és megtartani Kiemelt

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

— jót tesz, ha a dolgozóknak a munkán kívül is van közös programjuk

  

Manapság komoly munkaerőhiány van Magyarországon, ami egy ideje már a takarítóipart is elérte. Takarítócégként úgy véljük, nekünk is kell tennünk azért, hogy szívesen vállaljanak nálunk munkát az emberek, és maradjanak is. A takarítás monoton tevékenység, mindennap elölről kell kezdeni.

Ahhoz viszont, hogy dolgozóink ne fásuljanak bele, ugyanolyan lelkesen álljanak hozzá a feladathoz hétfőtől péntekig, biztosítani kell számukra egy igen fontos tényezőt: amit csinálnak, abban higgyenek, ahol dolgoznak, ott megbecsülésre találjanak, érezzék, hogy szükség van lelkiismeretes és alapos munkájukra. 

Az új munkatársak cégünknél tapasztalhatják, hogy már az irodában, az első interjúnál kedvesen fogadják őket, csakúgy, mint később kint a területeken az ágazatvezetők. Amikor pedig bekerülnek egy csapatba, láthatják, hogy nemcsak a munkaerő „megszerzése” fontos számunkra, hanem a dolgozók megtartása is. 

Ahhoz, hogy magas színvonalú szolgáltatást tudjunk nyújtani megrendelőinknek, szükség van arra, hogy a cégünkben dolgozó embereknek biztosítsuk a folytonos kihívást, a monotonitás-mentes mindennapokat. Ezért ha esetleg úgy látjuk, hogy egy munkavállaló már némileg felületesen kezdi ellátni feladatát egy adott területen a megszokott rutin miatt (ami több év után már teljesen érthető), akkor egy másik, új helyszínt ajánlunk fel neki, mely változatosságot, új megmérettetést jelent neki, és nagyobb odafigyelést fog majd eredményezni nála. 

Évekkel ezelőtt mindent elkövettek a munkára jelentkezők, hogy egy takarítói pozíciót elnyerjenek nálunk. Az elmúlt három évben azonban rengeteget változott a munkaerőpiac. Manapság sokan próbálkoznak külföldi munkavállalással, vagy éppen ragaszkodnak a több pénz reményében a feketemunkához, ezért nehezebb alkalmazottat keresni. 

De mégis mi a titkunk? Hogyan tudjuk a munkaerő zömét megtartani?
Íme, a mi „receptünk”:

- Évente többször szervezünk kötetlen programot (színházlátogatás, vacsora egy étteremben), amire összegyűjtjük csapatunkat, hogy ne csak a munkáról, az otthonról hozott dolgokról tudjanak egymással beszélgetni, hanem ezeken kívül is legyen részük közös élményben. A privát életben sokkal könnyedebbek, más arcukat mutatják meg, így másnap a munkában is kötetlenebb lesz a légkör.
- Rendszeresen hirdetünk meg kampánytakarításokat, különböző olyan intézményekbe, ahol fogyatékkal élőket gondoznak. Ilyenkor, bár dolgozóink juttatást nem kapnak (és természetesen a megjelenés sem kötelező), mégis hatalmas létszámban szoktak jelentkezni, hogy segíthessenek a rászorulóknak.


- Ahol csak lehet (Budapesten és vidéken) megjelenünk futóversenyeken is, melyekkel szintén a fogyatékkal élőket támogatjuk a nevezési díj befizetésével. Van dolgozónk, aki a saját gyermekét is elhozza tolószékben és végigfut a távon, példát mutatva így a többieknek.[linbreak] - Évente rendszeresen képzésekre küldjük főként az adminisztratív területen lévő alkalmazottainkat, hogy az ott tanultakkal segítsék cégünk további fejlődését.
- Szezonális versenykiírásokkal motiváljuk dolgozóinkat, és az eredményeket természetbeni, vagy pénzjutalommal díjazzuk. Ezeken általában a nagytakarításokat szoktuk meghirdetni, és nemcsak az alkalmakra kapnak díjazást, hanem az összegyűjtött pontok alapján külön jutalmat is kapnak azok a dolgozók, akik a legtöbbet vállaltak egy adott időszakban. 

A fenti felsorolásban is látható, hogy dolgozóinkat emberként kezeljük. 

Tudjuk jól, pénzből élnek, de nálunk már az első találkozásnál meg szokták említeni, milyen jól esik nekik a kedves, családias fogadtatás. S bár már majdnem 200 főnek tudunk megélhetést biztosítani, de így is odafigyelünk arra, hogy mindenkihez nagy-nagy türelemmel forduljunk. 

tulajdonosok havonta legalább egyszer (ha nem több alkalommal) személyesen is találkoznak minden alkalmazottal, váltanak velük négyszemközt egy pár szót. Fontosnak tartják, hogy ismerjék hátterüket, ha esetleg probléma adódik, azt is együtt tudják megoldani. 

Fentiekből is látszik, hogy apró plusz dolgokkal hogyan lehet erősíteni egy csapatban a közös elkötelezettséget, a stabil csapatszellemet.

Megjelent: 2016-09-28

Szerző: Horvát Mónika, Lami Bakos Györgyi – Horvát Service Bt.

Megjelent: 888 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. november 09., szerda 11:10